Cottage
Horseshoe Lake

Parry Sound, Ontario
Construction completed 2006
Design: Cheryl Atkinson

This lakeside summer house is designed as a framing device to views and as a threshold to the site from its two points of arrival. The main entry is by boat, and the other by a foot path from a neighboring family cottage to the east of the site. The program is organized into an upper bar shaped volume that contains the bedrooms, and a similar volume that houses the stepped level living spaces, and grounds the building into the sloping site. They are connected by a vertical stair tower, a third rectangular volume in the composition. These perpendicular elements overlap to create these entry portals and to form a shaded terrace and screened porch under the cantilevered bedroom wing. This siting strategy creates a natural courtyard around an existing level area and a vantage point for views in two directions between these perceptual voids between the separate building elements. These buildings may be seen as datum lines against which to register the dramatic topography.